Intervenție grosolană în legea referendumului. Ordonanța USL permite ca șeful statului să fie demis și cu trei voturi. Acest act nu poate fi ATACAT DE NIMENI în România

Referendumul pentru demiterea șefului statului a devenit o formalitate, grație Ordonanței de Urgență date ieri de Guvern și publicate cu promptitudine în Monitorul Oficial. Guvernul a eliminat din Legea referendumului inclusiv prevederea că, pentru demiterea șefului statului, la urne trebuie să se prezinte minim 50% plus din totalul românilor cu drept de vot.

Orice referendum din România, inclusiv cel pentru demiterea unui primar de comună este, de ieri, mai complicat decât cel pentru demiterea șefului statului. Guvernul a "umblat" nu numai la numărul de voturi necesar pentru a-l demite pe președinte, ci a modificat și condițiile legate de validarea referendumului.

Guvernul nu a eliminat doar prevederea conform căreia șeful statului nu poate fi demis decât dacă pentru aceasta se pronunță peste jumătate dintre cetățenii cu drept de vot. Pe lângă aceasta, din lege a fost eliminată și condiția de validare valabilă pentru toate celelalte tipuri de referendum, și anume că acesta este valabil numai dacă la el s-au prezentat și au votat - indiferent cum - peste jumătate dintre cetățenii cu drept de vot. Cu alte cuvinte, simplificând, șeful statului poate fi demis și cu trei voturi, dacă două dintre ele sunt "pentru".

Până și un primar de comună este în acest moment mai ușor de demis decât un președinte, pentru că un primar nu poate fi dat jos dacă la referendum nu s-au prezentat peste jumătate dintre cetățenii înscriși pe listele electorale ale comunei respecticve.

Întrebat de ce Guvernul nu a eliminat discriminarea privind rata de participare la referendum şi în cazul primarilor, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Mircea Duşa, a invocat caracterul de urgență al referendumului prezidențial și a spus că Guvernul va afectua această modificare prin lege, mai încolo. "O s-o facem prin lege, nu există acum o urgenţă legată de organizarea unui referendum local", a spus Duşa.

USL spune că actul este inatacabil în acest moment, pentru că un articol similar a fost atacat în 2007 la CCR și Curtea l-a găsit constituțional.În plus, USL s-a asigurat că în această etapă nu există cale de atac. Parlamentarii nu pot contesta actul decât după ce va fi dezbătut în Parlament, iar Avocatul Poporului, care putea contesta ordonanțele de urgență, a fost schimbat săptămâna trecută cu Valer Dorneanu, fost membru PSD.

Sursa: You have to register to be able to see this link. Register HERE! If you are already a member please log in! If you still you are not able to see the link you need to activate your account or an administrator need to activate your account!